top of page

ZelfhulpGoeroe-Helpgoeroe

Toen ik onlangs wat vaker gebruik maakte van LinkedIn, viel mij iets bijzonders op: het wemelt van de zelfhulp-goeroes!


Nu zijn zelfhulp-goeroes natuurlijk van alle tijden, maar de laatste tijd moeten ze hun natuurlijke online-habitats steeds meer delen met een nieuwe soort: de 'kijk-mij-eens-kwetsbaar-zijn' goeroes. Gelukkig vinden beiden goeroes onderling meer dan genoeg voeding om elkaars honger naar narcistische compassie te stillen: ze hebben iets naars meegemaakt en hebben nu de verlossende adviezen voor hun medemens, vervolgens worden ze met lof overladen in de comments.


Mocht het je zijn ontgaan... aan deze onbaatzuchtige - en ó zo goedbedoelde - welwillendheid voor de medemens gaat doorgaans een uitgebreide zelfreflectie vooraf. Deze wordt dan doorgaans gevolgd door een prachtige foto van het hoofd van betreffende persoon. Zo heb ik laatst iemand ontdekt die er op haar foto tegelijkertijd verdrietig én verdomd goed uitzag. Dat is toch knap. Het zou zonde zijn als deze ironie ons gespaard zou blijven.


We zijn allemaal bekend met het “kijk mij eens shinen met mijn kleding / lichaam / levensstijl”, maar dat is inmiddels wat achterhaald. Nu is het namelijk “kijk mij eens shinen met mijn kwetsbaarheid en barmhartigheid”, waarmee het toch naar een soort hoger moreel niveau wordt getild.


Begrijp me niet verkeerd, ik heb niets tegen shinen. Maar wat als deze exponentiële groei aan zelfhulp-goeroes nooit afneemt? Blijft er dan tussen alle shine nog wel schaduw over? Uit schaduw ontstaat immers de inspiratie voor nieuwe zelfreflecties en zelfhulp-inzichten.


Stel je eens levendig voor dat werkelijk élk mens zelfhulp-goeroe wordt… Waar moeten we dan heen met onze spirituele leegte? Wie blijft er dan over om onze maatschappelijke verslaving aan online-validatie te bevredigen?


Wees niet getreurd, ik denk alvast vooruit en heb wellicht het antwoord: wordt een 'zelfhulpgoeroe-helpgoeroe' of 'help-zelfhulpgoeroes-goeroe'! Gat in de markt.


Omdat ik zelf iets met mensen heb gestudeerd, werp ik mijzelf alvast op: beste zelfhulp-goeroes, ik ben er voor jullie! Ik vind het leven soms óók naar en ik voel mij regelmatig kwetsbaar - vraag maar aan mijn partner. Dat levert dus voldoende inzichten op die ik met jullie kan delen, hopelijk gevolgd door veel lof in de comments.

Om als zelfhulpgoeroe-helpgoeroe in spé alvast wat klandizie te genereren, deel ik hieronder hoe jij in 5 handige stappen zelfhulp-goeroe kunt worden:

  1. Verwaarloos een tijdje je gezondheid of werk jezelf op een andere manier goed in de nesten.

  2. Bestudeer wat boeken of podcasts met de woorden ‘balans’, ‘mindset’ of ‘energie’ in de (sub)titel.

  3. Schrijf een uitgebreide zelfreflectie en deel je inzichten in de vorm van tips of wensen op social media.

  4. Zet onderaan deze post een foto van jezelf die droevig én sexy tegelijk is.

  5. Klaar.

10 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page